90 godina napretka Memmert – priča o uspehu iz Metropolitanske regije Nirnberg

Iz Švabaha u veliki svet

Kada su Vili Memert i njegova supruga Eva-Babet Memert otvorili vrata svog malog biznisa elektroprivrede u svom rodnom gradu Švabahu pre više od 90 godina, nisu ni slutili da će 15 godina kasnije imati posla sa kupcima na drugom kraju planete. Niti su zamišljali da će blisko sarađivati sa saradnicima u Indiji i Egiptu kako bi tamo proširili svoje poslovne interese i postavili temelje za buduća dugoročna partnerstva. Štaviše, sve bez reči engleskog. Ipak, preduzetnik Vili Memert je bio ubeđen da postoji tržište za njegov vodeći proizvod van granica Nemačke i nameravao je da ga u potpunosti iskoristi.

Temelj uspeha

Crveni Krst je 1947. godine poručio od obučenog inženjera elektrotehnike da proizvede sterilizator toplog vazduha – „Aeolus“. Korišćen je za održavanje špriceva i druge medicinske opreme bez mikroba, čime je igrao aktivnu ulogu u suzbijanju epidemija i bolesti. Uspeh je pokazao da je osnivač kompanije u pravu: sredinom 1950-ih, kompanija Memmert je već izvozila svoje uređaje u inostranstvo.

Onda ćemo morati da improvizujemo…

Ovo je samo jedan od mnogih primera koji ilustruju ulogu koju su improvizacija i praktični organizacioni talenat odigrali na Memertovom putu od malog porodičnog preduzeća do globalnog preduzeća, koje danas izvozi u više od 160 različitih zemalja širom sveta. Taj pragmatičan pristup je takođe rezultirao razvojem „Eola“ 1947. U to vreme sirovine su bile oskudne. Vili Memert je stoga napravio prototip od recikliranog aluminijuma od delova starih aviona.

„Evo šta nam treba:…”

„Naš razvoj je odgovor na sugestije i zahteve naših kupaca“, kaže Kristijan Rifler-Karpa, unuka osnivača kompanije i generalni direktor od 2007. „Mi isporučujemo rešenja.“ Pošto je u početku opsluživala medicinski segment sa svojim prethodnikom „Aeolus“, kompanija Memmert je postepeno počela da dobija sve više i više upita iz šireg spektra industrija. Bilo da se radi o istraživačkoj, farmaceutskoj, kozmetičkoj ili prehrambenoj industriji: tokom čitave ere ekonomskog čuda, potražnja za preciznom tehnologijom kontrole klime i temperature bila je velika. Inovacioni ciklusi prvobitno malog porodičnog preduzeća postajali su sve kraći.

Aeolus i druge prekretnice

Kamen temeljac uspeha kompanije bio je „Aeolus“. Posle toga je 1950-ih usledila još jedna prekretnica: mehanički kontroler koji je za ono vreme nudio izuzetno visoku preciznost. Temperatura se može podesiti preko kontrolnog dugmeta sa tačnošću manjom od ± 0,5 °C. Jednako revolucionarno: najprecizniji uređaj za kontrolu temperature na svetu sa svestranim sistemom grejanja – prvi proizvod koji je lansirao budući globalni igrač.
Ovo je bila tehnička inovacija sa kalemovima za grejanje smeštenim u presovanim limovima u unutrašnjoj komori, što je značilo da je, po prvi put, bilo moguće konstruisati peć za grejanje koja nije okrugla, već kvadratna – što ju je učinilo beskrajno praktičnijom.
U narednoj deceniji došlo je do pokretanja serijske proizvodnje koja bi omogućila proizvodnju znatno većih količina. Sedamdesete i osamdesete su se fokusirale na automatizaciju proizvodnih metoda i usavršavanje dizajna proizvoda.
Godine 1976. upravljanje kompanijom je preneto na sledeću generaciju. Ćerke Grete Memert-Rifler i Herta Ulrih i njihovi muževi preuzeli su vođenje firme nakon smrti Vilija Memerta. Prepoznali su potencijal koji nudi napredovanje globalizacije i otvorili put svojoj kompaniji otvorenog uma da pristupi novim tržištima širom sveta.

Novi proboj svakih deset godina

Ovo je bila era u kojoj je Memmert ponovo doneo apsolutnu inovaciju u tehnologiji kontrole temperature na tržište: kao jedan od prvih proizvođača širom sveta, Memmert je upotpunio svoj asortiman proizvoda elektronskim kontrolerima razvijenim u kompaniji. Sledeći put kada je Memmert preuzeo pionirsku ulogu u industriji bio je 2000. godine, kada je lansirao prve hlađene inkubatore sa Peltier tehnologijom. Ova tehnologija ne samo da nudi vrhunsku preciznost u radu uređaja za kontrolu klime i temperature, već je i veoma impresivna kada je u pitanju energetska efikasnost i ekonomičnost.
Posebno su vredne pažnje dve generacije uređaja iz 2003. i 2012. godine koje su bile instrumentalne u definisanju industrijskih standarda u smislu funkcionalnosti, tačnosti i lakoće upotrebe za laboratorijske i industrijske primene. Stoga ne čudi što Memert ovogodišnji jubilej slavi pod motom „90 godina napredovanja“.

U budućnost

U međuvremenu, Memmert peći su stigle u budućnost. Posebno razvijen softver omogućava da se uređaji najnovije generacije programiraju na daljinu i međusobno umrežavaju. Iz daleka, sa kućnog-kancelarijskog stola, sa tabletom, sa bilo kog mesta na svetu. Još jedan logičan razvoj događaja, koji je proistekao ne samo iz sve više umrežene prirode same kompanije: 2010. godine, Memert je osnovao distributivnu kompaniju u Kini, a zatim još jednu u Indiji 2012. Usledilo je više u SAD i istočnoj Evropi. Postoje odvojeni timovi za Nemačku, Francusku, Španiju i Veliku Britaniju. „Mi održavamo odnose sa mnogim našim klijentima koji sežu decenijama unazad, u nekim slučajevima i generacijama“, kaže Kristijan Rifler-Karpa. „Poverenje koje naši klijenti ulažu u nas je najvredniji aspekt kapitala naše kompanije. I upravo za ove kupce Memmert će nastaviti da daje sve od sebe iu budućnosti.

X
Scroll to Top