Sa ponosom Vas obaveštavamo da je SUPERLAB Grupa učestvovala je u opremanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku…

Poštovane koleginice i kolege,

U četvrtak, 9. decembra, 2021. uz pomoć Vlade Republike Srbije i u saradnji sa našim ino-principalom, vodećim svetskim Institutom za genetiku iz Pekinga – BGI, u Institutu za molekularnu genetiku i genetički inženjering, otvoren je Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Ovo je projekat od nacionalnog značaja ali i više od toga, ako se uzme u obzir da u Evropi, još samo u Velikoj Britaniji postoji sličan Centar za sekvenciranje.

SUPERLAB timu je posebno drago što je učestvovao u ostvarenju ovog kapitalnog projekta. Na ovan način SUPERLAB je, nakon opremanja Vatrenog oka u Beogradu i Nišu, zaokružio svoje aktivnosti na ovom polju i dokazao svoju kompetentnost i poslovnost u ovim izazovnim vremenima.

U prilogu možete pogledati fotografije sa otvaranja a u nastavku, možete pročitati ono što su prenele medijske kuće, naravno ako Vas to zanima.

———————————————–

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da otvaranje Centra za sekvenciranje genoma na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu predstavlja početak nove budućnosti za Srbiju.

Moći ćemo da pratimo sve mutacije koronavirusa. Te informacije nećemo morati da dobijamo iz sveta, nećemo morati da čekamo da nam drugi javljaju šta se dešava pa onda da reagujemo“, kazala je Brnabićeva novinarima na otvaranju Centra.

Ona je istakla da je Srbija 2016. godine prepoznala „četvrtu industrijsku revoluciju“, sveopštu digitalizaciju, kao veliku šansu Srbije i da je od tada urađeno mnogo, te da se uprkos pandemiji vide rezultati u otpornijoj ekonomiji, boljem obrazovanju i efikasnijoj javnoj upravi.

„Naš IT sektor raste 25 odsto godišnje, a 2021. godina bila je najbolja po rezultatima. Imali smo najveći broj start-ap kompanija, investicija i akvizicija“, istakla je ona.

Dodala je da veštačka inteligencija, bioinformatika i biomedicina predstavlja korak napred za Srbiju i navela da se procenjuje da će tržište biotehnologija do 2027. vredeti 835 milijardi evra.

„Ukupna vrednost investicije za izgradnju i opremu Centra iznosi 600 miliona dinara“, rekla je Brnabić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da će otvaranje Centra za sekvenciranje genoma doprineti jačanju sposobnosti Srbije za sekvenciranje genoma i praćenje novih mutacija koronavirusa, što će, kako je ocenila, imati veliki značaj za kontrolu epidemije.

Čen Bo je ocenila da saradnja kineskog naučnog Instituta „Bi-Dži-Aj“ i Srbije, od donacije PCR testova i izgradnje dve laboratorije do otvaranja Centra za sekvenciranje genoma, predstavlja odraz saradnje dve zemlje.

„Uverena sam da će u budućnosti visoka tehnologija postati novi aspekt saradnje naše dve zemlje“, naglasila je ona.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu Jelena Begović izjavila je da Institut, koji ove godine slavi 35 godina od osnivanja, otvaranjem Centra obeležava svoje postojanje i delovanje.

„Ovo je veliki dan za tehnologiju i nauku u Srbiji i ovo je početak neke nove budućnosti za nas“, dodala je ona.

X
Scroll to Top